Bejelentkezés és információk: +36 20/482-6865, info@smartdiagnosztika.hu
MR vizsgálatok akár hétvégén is!

Időpont foglalása magánfinanszírozott vizsgálatra
Jelentkezzen be online,
vagy hívjon minket: 20/ 482-6865
Időpontját e-mailben visszaigazoljuk.
Szolgáltatás választása:
Szolgáltatás típusa:
Helyszín választása:
Szabad időpontok:
Adatkezelési tájékoztató, Minden olyan esetben rendelkezésre állási díjat érvényesítünk, amikor a vizsgálat rajtunk kívülálló okok miatt hiúsult meg.
Foglalási feltételeket
Páciens neve:
Páciens születési idő:
Kód (amennyiben van):
E-mail cím:
Telefonszám:
További információk az időpont foglaláshoz, pl. vizsgálat oka, előzmények:

Időpont foglalása
Visszahívás kérése

MR vizsgálatok (MRI)

MR vizsgálat – magánrendelés beutaló nélkül

Gyors időpont, lelet akár 1 munkanap múlva! Elérhető ›ÁRAK‹ !

+36 20 / 482-6865 Email: info@smartdiagnosztika.hu

amira-285x300

Képalkotás mesterfokon – káros sugárzás nélkül

Az MR vizsgálat egyes kórképekben jelenleg az egyik legpontosabb radiológiai eljárás, ami a hagyományos röntgen-sugár helyett a mágneses teret, annak rezgését, rezonanciáját használja a képalkotáshoz.
A szervezet folyadékterei mágneses behatásra jellegzetesen megváltoznak: mivel az emberi test 65-70%-a víz, így nagy felületen részletes feltérképezés válik lehetővé, ami nagyban segíti az orvost a diagnózis felállításában és a terápia meghatározásában.

 

MR mágneses működése

A kóros elváltozások, betegségek eltérést okoznak az emberi test természetes mágneses tényezőiben, megváltoztatják a szövetek és sejtek víztartalmát, így az MR-ben található nagy térerejű külső mágnes segítségével láthatóak lesznek.
Legnagyobb előnye, hogy teljesen fájdalommentesen végezhető és semmilyen mellékhatása nem ismert, ezért annyiszor ismételhető, ahányszor csak szükséges.
Elsősorban a gyermekek vizsgálatánál, de a mai, fokozott sugárterheléssel járó világban mindannyiunk számára fontos pozitívum, hogy ionizáló sugárzás nélkül nagy érzékenységű képalkotást tesz lehetővé.

 

Előnye a CT és az ultrahang vizsgálathoz képest

A CT és UH diagnosztikai eljáráshoz képest az MR szélesebb körben, többféle kórkép esetében alkalmazható, bizonyos betegségek gyanúja esetén az első választandó diagnosztikai eljárás.
A többdimenziós képalkotás lehetővé teszi az egyes testtájakon túl pl. az erek ábrázolását anélkül, hogy veszélyes és kellemetlen beavatkozásra lenne szükség. Segítségével jól vizsgálható az agy, a gerinc, a hasi szervek, a csontok és ízületek, valamint a mellkas egyes részei is.
Az MR az idegrendszeri betegségek diagnosztikájára kiválóan alkalmas. Az agyi betegségek: gyulladások, agyvérzés, agylágyulás, szédülés, fejfájás, sclerosis multiplex, epilepszia, az anyagcsere-zavarok, érbetegségek, fejlődési rendellenességek, tumorok és azok áttétei pontosan meghatározhatóak.
A gerincbetegségek közül a degeneratív elváltozások, a gerincsérv, a fejlődési rendellenességek, a gerincfájdalom okai pontosan kimutathatóak. Az ízületek diagnosztikus vizsgálata során a különböző sérülések (rándulás, ficam, szakadás, törés), degeneratív elváltozások vizsgálatánál is tökéletesen segíti a probléma meghatározását.

 

MR vagy MRI

Mindegy, melyik elnevezést használjuk, az MR és az MRI ugyanazt a képalkotó eljárást jelöli.
Az MRI az angol Magnetic Resonance Imaging rövidítése és mágnesesrezonancia képalkotást jelent.
Az eljárás eredeti neve tehát MRI, de mivel magyarul általában MR felvételről (MR-felvételről) vagy MR képről (MR-képről) beszélünk, ezért akkor használjuk helyesen, ha az angol imaging-képalkotást elhagyva MR vizsgálatnak nevezzük.

 

Tudnivalók MR vizsgálat előtt

 • A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert.
 • Szükség szerinti gyakorisággal ismételhető.
 • Kismamáknál indokolt esetben a terhesség harmadik hónapját követően alkalmazható, bár negatív biológiai hatása a magzatra nem ismert.
 • Kisgyermekek vizsgálata során is rizikómentesen végezhető.
 • Krónikus betegségek esetében az ismételt ellenőrző vizsgálatoknak sincs kockázata.
 • Klausztrofóbiás páciensek esetében a koponyatekercsre szerelhető tükör-rendszer biztosítja, hogy a páciens mindvégig kilásson az MR készülékből, kevésbé érzékelve így a bezártságot. Egész idő alatt egy pumpa van a páciens kezében, melynek megnyomásával jelezheti, ha a vizsgálatot meg akarja szakítani.
 • Kontrasztanyag érzékenység csak elenyésző esetben és kevésbé súlyos fokban fordul elő.
 • A ruhába, vagy testfelületre helyezett fémek eltávolításáról feltétlenül gondoskodni kell még a vizsgálat előtt.
 • Nem szükséges éhgyomorral érkezni még akkor sem, ha várhatóan vénás kontrasztanyag adása fog történni.
 • Amennyiben intravénás kontrasztanyag beadása szükséges, akkor a beadás előtt a veseműködést ellenőrizni kell. Az ellenőrzés vérvételi labor leletből történik. Olyan labor leletet kérnénk szépen bemutatni, mely 1 hónapnál nem régebben készült. A leleten az alábbi paramétereket vizsgáljuk: kreatinin, karbamid, eGFR.
 • Gyógyszereket a vizsgálat előtt be lehet venni.
 • Az MR asztal terhelhetősége: 200 kg, mágnes alagút belső átmérője 60 cm.
 

MR vizsgálat menete

 • Az MR vizsgálatot erre szakosodott asszisztens végzi és radiológus szakorvos értékeli, majd írja meg a leletet.
 • A vizsgálat általában 20-40 perc időtartamú.
 • A vizsgáló helyiségben erős mágneses tér van, a balesetveszély miatt minden fémtárgyat a vetkőző fülkében szükséges hagyni.
 • A vizsgálat alatt mozdulatlanul kell feküdni.
 • A gép a vizsgálat alatt szakaszosan zúgó-kopogó hangot ad, ami zavaró lehet. Amennyiben érzékeny az ilyesmire, füldugóval tudunk szolgálni.
 • A vizsgálatot az asszisztens végig figyelemmel kíséri, így azonnal reagálni tud a páciens jelzéseire.
 

Kinél nem végezhető MR vizsgálat?

 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegeknél. (Pacemakerrel a vizsgáló helyiségbe belépni sem szabad, mert az erős mágneses tér leállíthatja a készüléket, életveszélyes helyzetet teremtve.)
 • Mágnesezhető implantátumokkal és fémanyagokkal, egyes fogszabályzóval rendelkező betegeknél egyedileg kerül megítélésre, hogy elvégezhető-e a vizsgálat.
 • A modernebb, utóbbi időben beépített fémek nem mágnesezhetők, azok pontos meghatározása szükséges a vizsgálathoz, ezért minden erre vonatkozó dokumentációt a vizsgáló orvosnak meg kell mutatni.
 • Az agyi erekbe helyezett ún. aneurysma klipp sem teszi lehetővé a vizsgálat elvégzését.
 • Kontrasztanyagos vizsgálat csökkent vesefunkciós eredmények esetén sem ajánlott (további információ található a Magyar Nephrológiai Társaság nephrologia.hu c. honlapján).