Bejelentkezés és információk: +36 20/482-6865, info@smartdiagnosztika.hu
MR vizsgálatok akár hétvégén is!

Időpont foglalása magánfinanszírozott vizsgálatra
Jelentkezzen be online,
vagy hívjon minket: 20/ 482-6865
Időpontját e-mailben visszaigazoljuk.
Szolgáltatás választása:
Szolgáltatás típusa:
Helyszín választása:
Szabad időpontok:
Adatkezelési tájékoztató, Minden olyan esetben rendelkezésre állási díjat érvényesítünk, amikor a vizsgálat rajtunk kívülálló okok miatt hiúsult meg.
Foglalási feltételeket
Páciens neve:
Páciens születési idő:
Kód (amennyiben van):
E-mail cím:
Telefonszám:
További információk az időpont foglaláshoz, pl. vizsgálat oka, előzmények:

Időpont foglalása
Visszahívás kérése

MR vizsgálatok (MRI)

MR vizsgálat – magánrendelés beutaló nélkül

Gyors időpont, lelet akár 1 munkanap múlva! Elérhető ›ÁRAK‹ !

+36 20 / 482-6865 Email: info@smartdiagnosztika.hu

Budapest XIII. ker., Dózsa György út 150.
Budapest IV. ker., Megyeri út 53.
Budapest XI. ker., Fehérvári út 12.
Debrecen, Füredi u. 27.
Jászberény, Kossuth Lajos u. 5.
Kecskemét, Nagykőrösi utca 2.
Kistarcsa, Semmelweis tér 1.

 

amira-285x300

Képalkotás mesterfokon – káros sugárzás nélkül

Az MR vizsgálat egyes kórképekben jelenleg az egyik legpontosabb radiológiai eljárás, ami a hagyományos röntgen-sugár helyett a mágneses teret, annak rezgését, rezonanciáját használja a képalkotáshoz.
A szervezet folyadékterei mágneses behatásra jellegzetesen megváltoznak: mivel az emberi test 65-70%-a víz, így nagy felületen részletes feltérképezés válik lehetővé, ami nagyban segíti az orvost a diagnózis felállításában és a terápia meghatározásában.

MR mágneses működése

A kóros elváltozások, betegségek eltérést okoznak az emberi test természetes mágneses tényezőiben, megváltoztatják a szövetek és sejtek víztartalmát, így az MR-ben található nagy térerejű külső mágnes segítségével láthatóak lesznek.
Legnagyobb előnye, hogy teljesen fájdalommentesen végezhető és semmilyen mellékhatása nem ismert, ezért annyiszor ismételhető, ahányszor csak szükséges.
Elsősorban a gyermekek vizsgálatánál, de a mai, fokozott sugárterheléssel járó világban mindannyiunk számára fontos pozitívum, hogy ionizáló sugárzás nélkül nagy érzékenységű képalkotást tesz lehetővé.

Előnye a CT és az ultrahang vizsgálathoz képest

A CT és UH diagnosztikai eljáráshoz képest az MR szélesebb körben, többféle kórkép esetében alkalmazható, bizonyos betegségek gyanúja esetén az első választandó diagnosztikai eljárás.
A többdimenziós képalkotás lehetővé teszi az egyes testtájakon túl pl. az erek ábrázolását anélkül, hogy veszélyes és kellemetlen beavatkozásra lenne szükség. Segítségével jól vizsgálható az agy, a gerinc, a hasi szervek, a csontok és ízületek, valamint a mellkas egyes részei is.
Az MR az idegrendszeri betegségek diagnosztikájára kiválóan alkalmas. Az agyi betegségek: gyulladások, agyvérzés, agylágyulás, szédülés, fejfájás, sclerosis multiplex, epilepszia, az anyagcsere-zavarok, érbetegségek, fejlődési rendellenességek, tumorok és azok áttétei pontosan meghatározhatóak.
A gerincbetegségek közül a degeneratív elváltozások, a gerincsérv, a fejlődési rendellenességek, a gerincfájdalom okai pontosan kimutathatóak. Az ízületek diagnosztikus vizsgálata során a különböző sérülések (rándulás, ficam, szakadás, törés), degeneratív elváltozások vizsgálatánál is tökéletesen segíti a probléma meghatározását.

MR vagy MRI

Mindegy, melyik elnevezést használjuk, az MR és az MRI ugyanazt a képalkotó eljárást jelöli.
Az MRI az angol Magnetic Resonance Imaging rövidítése és mágnesesrezonancia képalkotást jelent.
Az eljárás eredeti neve tehát MRI, de mivel magyarul általában MR felvételről (MR-felvételről) vagy MR képről (MR-képről) beszélünk, ezért akkor használjuk helyesen, ha az angol imaging-képalkotást elhagyva MR vizsgálatnak nevezzük.

Tudnivalók MR vizsgálat előtt

 • A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert.
 • Szükség szerinti gyakorisággal ismételhető.
 • Kismamáknál indokolt esetben a terhesség harmadik hónapját követően alkalmazható, bár negatív biológiai hatása a magzatra nem ismert.
 • Kisgyermekek vizsgálata során is rizikómentesen végezhető.
 • Krónikus betegségek esetében az ismételt ellenőrző vizsgálatoknak sincs kockázata.
 • Klausztrofóbiás páciensek esetében a koponyatekercsre szerelhető tükör-rendszer biztosítja, hogy a páciens mindvégig kilásson az MR készülékből, kevésbé érzékelve így a bezártságot. Egész idő alatt egy pumpa van a páciens kezében, melynek megnyomásával jelezheti, ha a vizsgálatot meg akarja szakítani.
 • Kontrasztanyag érzékenység csak elenyésző esetben és kevésbé súlyos fokban fordul elő.
 • A ruhába, vagy testfelületre helyezett fémek eltávolításáról feltétlenül gondoskodni kell még a vizsgálat előtt.
 • Nem szükséges éhgyomorral érkezni még akkor sem, ha várhatóan vénás kontrasztanyag adása fog történni.
 • Amennyiben intravénás kontrasztanyag beadása szükséges, akkor a beadás előtt a veseműködést ellenőrizni kell. Az ellenőrzés vérvételi labor leletből történik. Olyan labor leletet kérnénk szépen bemutatni, mely 1 hónapnál nem régebben készült. A leleten az alábbi paramétereket vizsgáljuk: kreatinin, karbamid, eGFR.
 • Gyógyszereket a vizsgálat előtt be lehet venni.
 • Az MR asztal terhelhetősége: 200 kg, mágnes alagút belső átmérője 60 cm.

MR vizsgálat menete

 • Az MR vizsgálatot erre szakosodott asszisztens végzi és radiológus szakorvos értékeli, majd írja meg a leletet.
 • A vizsgálat általában 20-40 perc időtartamú.
 • A vizsgáló helyiségben erős mágneses tér van, a balesetveszély miatt minden fémtárgyat a vetkőző fülkében szükséges hagyni.
 • A vizsgálat alatt mozdulatlanul kell feküdni.
 • A gép a vizsgálat alatt szakaszosan zúgó-kopogó hangot ad, ami zavaró lehet. Amennyiben érzékeny az ilyesmire, füldugóval tudunk szolgálni.
 • A vizsgálatot az asszisztens végig figyelemmel kíséri, így azonnal reagálni tud a páciens jelzéseire.

Kinél nem végezhető MR vizsgálat?

 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegeknél. (Pacemakerrel a vizsgáló helyiségbe belépni sem szabad, mert az erős mágneses tér leállíthatja a készüléket, életveszélyes helyzetet teremtve.)
 • Mágnesezhető implantátumokkal és fémanyagokkal, egyes fogszabályzóval rendelkező betegeknél egyedileg kerül megítélésre, hogy elvégezhető-e a vizsgálat.
 • A modernebb, utóbbi időben beépített fémek nem mágnesezhetők, azok pontos meghatározása szükséges a vizsgálathoz, ezért minden erre vonatkozó dokumentációt a vizsgáló orvosnak meg kell mutatni.
 • Az agyi erekbe helyezett ún. aneurysma klipp sem teszi lehetővé a vizsgálat elvégzését.
 • Kontrasztanyagos vizsgálat csökkent vesefunkciós eredmények esetén sem ajánlott (további információ található a Magyar Nephrológiai Társaság nephrologia.hu c. honlapján).