Bejelentkezés és információk: +36 20/482-6865, info@smartdiagnosztika.hu
MR vizsgálatok akár hétvégén is!

Időpont foglalása magánfinanszírozott vizsgálatra
Jelentkezzen be online,
vagy hívjon minket: 20/ 482-6865
Időpontját e-mailben visszaigazoljuk.
Szolgáltatás választása:
Szolgáltatás típusa:
Helyszín választása:
Szabad időpontok:
Adatkezelési tájékoztató, Minden olyan esetben rendelkezésre állási díjat érvényesítünk, amikor a vizsgálat rajtunk kívülálló okok miatt hiúsult meg.
Foglalási feltételeket
Páciens neve:
Páciens születési idő:
. .
Kód (amennyiben van):
E-mail cím:
Telefonszám:
További információk az időpont foglaláshoz, pl. vizsgálat oka, előzmények:

Időpont foglalása
Visszahívás kérése

Fejfájás

november 9, 2016

11839452_sA lakosság 90 százalékának van esetenként fejfájása és 40-50 százaléka rendszeresen szenved miatta. A kísérő tünetek, mint a hányinger, szédülés, egyensúlyozási problémák, fáradtság, látás- és beszédzavarok csak tovább fokozzák a beteg gyötrelmét.

A leggyakoribb fejfájás típus a tenziós fejfájás, melynek súlyossága és időtartama különböző, kísérő tünete általában nincs. Rendszerint a tizen- és huszonéves korban kezdődik, ám általában az emberek húszas és harmincas éveinek végén fordul elő a leggyakrabban.

A fejfájás másik nagy csoportja a migrén, melynek jellemzői a visszatérő fejfájás-rohamok, amik rosszulléttel, fény- és hangkerüléssel illetve azzal járnak, hogy az érintettek a normális napi feladataikat nehezen tudják ellátni. Nem ritka, hogy a migréntől szenvedőnek ágyba kell feküdnie, amíg a roham enyhül. A migrén már gyermek- vagy tizenéves korban is elkezdődhet, de a rohamok sokszor nem gyakoriak. A harmincas és negyvenes évek közeledtével a rohamok egyre gyakrabban fordulnak elő nőknél: a férfi és női előfordulási arány 1 : 3. A 40-45. életév után mindkét nemnél csökken a migrén előfordulása, gyakran elmúlik a későbbi évek folyamán.

A cluster típusú fejfájás rendszerint 20-30 éves kor között kezdődik, 6-8 hétig tartó naponkénti fejfájásokkal járó epizódokkal. Ezen időszak alatt az érintett naponta egy vagy több, rendszerint azonos időszakban jelentkező, kínzó, féloldali fejfájást regisztrál. A fájdalom általában 1-2 órán át tart és rendkívül erős. Kísérőjelensége az azonos oldali könnyezés, orrdugulás vagy orrfolyás, a kötőhártya ereinek tágulata miatt a fájdalom oldalán a szem általában kissé vöröses.

A szekunder típusú fejfájások hátterében szervi elváltozás áll. Ennek diagnosztizálására alkalmas az MR vizsgálat. Szervi elváltozás esetén az időben megkezdett kezelés életet menthet.

Az agy MR vizsgálata során kimutatható betegségek:

  • érelzáródás (stroke),
  • érszűkület,
  • agyi thrombózis,
  • az agy gyulladásos betegségei,
  • az agy daganatos betegségei,
  • a fiatal,- és időskori degenerativ megbetegedések,
  • agyi érbetegségek,
  • agyi fejlődési rendellenességek,
  • az agyidegek betegségei.

További információk a vizsgálat menetéről.

Posted in Tünetek