Bejelentkezés és információk: +36 20/482-6865, info@smartdiagnosztika.hu
MR vizsgálatok akár hétvégén is!

Időpont foglalása magánfinanszírozott vizsgálatra
Jelentkezzen be online,
vagy hívjon minket: 20/ 482-6865
Időpontját e-mailben visszaigazoljuk.
Szolgáltatás választása:
Szolgáltatás típusa:
Helyszín választása:
Szabad időpontok:
Adatkezelési tájékoztató, Minden olyan esetben rendelkezésre állási díjat érvényesítünk, amikor a vizsgálat rajtunk kívülálló okok miatt hiúsult meg.
Foglalási feltételeket
Páciens neve:
Páciens születési idő:
Kód (amennyiben van):
E-mail cím:
Telefonszám:
További információk az időpont foglaláshoz, pl. vizsgálat oka, előzmények:

Időpont foglalása
Visszahívás kérése

Röntgen és ultrahang vizsgálatok

Ultrahang vizsgálat

Vizsgálatok időtartama: 15 – 20 perc, Elérhető: 24 000 Ft- tól. Időpontok gyorsan, lelet azonnal.

Budapest IV. ker., Megyeri út 53.
Budapest XIII. ker., Dózsa György út 150.
Jászberény, Kossuth Lajos u. 5.
Miskolc, Kórház u. 1.
Miskolc, Petőfi Sándor u. 13.

 

Az ultrahang vizsgálat egyike a leggyakoribb képalkotó eljárásoknak. A röntgen és a CT vizsgálattal ellentétben nem ionizáló sugárzás felhasználásával alkot képet a test belső felépítéséről és a szervekről, így nem éri a szervezetet sugárterhelés vizsgálat közben. Különböző méretű és frekvenciájú vizsgáló fejek (transducerek) léteznek, az orvos a vizsgált testrészhez és szervhez megfelelőt vagy megfelelőket használja. Az ultrahang vizsgálatnak nincsen mellékhatása, kíméletes és fájdalommentes. Apró kellemetlenséget egyedül az UH vizsgálófejre helyezett gél hideg érzete kelthet. A gél a levegőmentes kapcsolatot szolgálja a vizsgálófej és a bőrfelszín között, a hanghullámok optimális terjedése (képalkotás) érdekében. Ezeket a hangfrekvenciákat, melyet a készülék használ az emberi fül nem hallja.
Panaszok kialakulása előtt szűrővizsgálat céljával is ajánljuk.

Hogyan készüljünk az ultrahang vizsgálatra?     
Hasi és kismedencei ultrahang esetén a vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni, inni is csak szénsavmentes víz javasolt, így a lehető legkevesebb tényező befolyásolja a képalkotást és az orvos tisztábban látja a vizsgált szerveket. A kismedencei vagy célzottan húgyúti ultrahangoknál kiemelten fontos, hogy a páciens telt hólyaggal érkezzen a pontos képalkotás érdekében.

Ultrahang vizsgálatok típusai


 

Hasi ultrahang vizsgálat

A hasüregi és kismedencei szervek vizsgálatának gyűjtőneve. Gyakori vizsgálat, általában hastájéki panaszok esetén merül fel, de nem kizárólagosan. A szervek elhelyezkedései, méretei, szerkezete vizsgálható, illetve az oda nem illő elemek pl.: kövek (vesekő, epekő), folyadékok, ciszták, daganatok (jó- és rosszindulatú) felderíthetőek. Az eljárás alatt a páciens kezdetben háton fekszik, majd az orvos utasítására oldalára fordul. A vizsgálat időtartama 15-20 perc.

Nyaki lágyrész és pajzsmirigy ultrahang

Nyaki lágyrész és pajzsmirigy ultrahangnál a nyak izmainak és lágyrészeinek vizsgálata folyadékgyülemek (ciszták) vagy gyulladások jelei után kutatva és a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy ultrahangos vizsgálata, melyen a szerkezete, mérete, elhelyezkedése, az abban esetlegesen található göbök, gyulladások és egyéb térfoglalások válnak láthatóvá. Pajzsmirigy eltérés esetén endokrinológus szakorvos felkeresése szükséges a terápia megtervezéséhez.  A nyak esetleges jó- vagy rosszindulatú daganatai is felismerhetőek. Az eljárás a páciens részéről különösebb előkészületet nem igényel, a vizsgálóasztalon háton fekve történik. A vizsgálat időtartama 15-20 perc.

Nyaki erek ultrahangja (carotis ultrahang)

Nyaki erek állapotának felmérése, a vér szabad áramlása vagy az esetleges elzáródások felderítésére szolgál. Color Doppler vizsgálat, mely eltérő színekkel jeleníti meg az erek áramlását, ezzel segítve a diagnózis felállítását. A vizsgálat nem igényel speciális előkészületet, fájdalommentes és időtartalma kb. 15-20 perc.

Ízületi ultrahang

Ízületek állapotának felmérésére és az ott lévő szalagok, inak, porcok, folyadékgyülemek és gyulladások vizsgálata. Szalagszakadások, (részleges vagy teljes), izmok és inak sérülései kimutathatóak vele. Jól diagnosztizálhatóak vele a kopásos vagy gyulladásos betegségek vagy egy sportsérülés következtében kialakult állapot (szalagszakadás, bevérzések).  Előkészítést nem igényel a páciens részéről, a vizsgált testrésztől függően, de általában háton fekve történik. Időtartama 15-20 perc.

 
Digitális röntgen vizsgálatok

Vizsgálatok időtartama: 5 – 10 perc, Elérhető: 12 000 Ft- tól. Időpontok gyorsan, lelet azonnal.
Budapest IV. ker., Megyeri út 53.
Budapest XIII. ker., Dózsa György út 150.
Miskolc, Kórház u. 1.

 

A röntgen vizsgálat esetén a vizsgált testrésztre irányított röntgen sugár áthaladáskor elnyelődnek, vagy irányt váltanak így alkotnak képet a test mögé helyezett röntgenfilmen, vagy digitális röntgen esetén a detektoron. Digitális képalkotáskor sokkal gyorsabban láthatóvá válik a felvétel, mert a régi filmeket még vegyszerrel kellett előhívni. A digitális képen könnyebb nagyítani, illetve részeket kiemelni így pontosabb és gyorsabb lehet a diagnózis. 
 
A vizsgálat nem igényel előkészületet a páciens részéről. A vizsgált testrészről az ékszereket és a ruhát a tiszta képalkotáshoz el kell távolítani az öltöző fülkében. Egy-egy felvétel alig pár másodpercet vesz igénybe, a pácienst és a vizsgált testrész a szakasszisztens állítja be a szakma szabályai szerint. Az így elkészült képeket radiológus szakorvos értékeli ki és ad írásos leletet.