Bejelentkezés és információk: +36 20/482-6865, info@smartdiagnosztika.hu
MR vizsgálatok akár hétvégén is!

Időpont foglalása magánfinanszírozott vizsgálatra
Jelentkezzen be online,
vagy hívjon minket: 20/ 482-6865
Időpontját e-mailben visszaigazoljuk.
Szolgáltatás választása:
Szolgáltatás típusa:
Helyszín választása:
Szabad időpontok:
Adatkezelési tájékoztató, Minden olyan esetben rendelkezésre állási díjat érvényesítünk, amikor a vizsgálat rajtunk kívülálló okok miatt hiúsult meg.
Foglalási feltételeket
Páciens neve:
Páciens születési idő:
Kód (amennyiben van):
E-mail cím:
Telefonszám:
További információk az időpont foglaláshoz, pl. vizsgálat oka, előzmények:

Időpont foglalása
Visszahívás kérése

Röntgen és ultrahang vizsgálatok

Ultrahang vizsgálat

Vizsgálatok időtartama: 15 – 20 perc, Elérhető: 22 000 Ft- tól. Időpontok gyorsan, lelet azonnal.

 

Az ultrahang vizsgálat egyike a leggyakoribb képalkotó eljárásoknak. A röntgen és a CT vizsgálattal ellentétben nem ionizáló sugárzás felhasználásával alkot képet a test belső felépítéséről és a szervekről, így nem éri a szervezetet sugárterhelés vizsgálat közben. Különböző méretű és frekvenciájú vizsgáló fejek (transducerek) léteznek, az orvos a vizsgált testrészhez és szervhez megfelelőt vagy megfelelőket használja. Az ultrahang vizsgálatnak nincsen mellékhatása, kíméletes és fájdalommentes. Apró kellemetlenséget egyedül az UH vizsgálófejre helyezett gél hideg érzete kelthet. A gél a levegőmentes kapcsolatot szolgálja a vizsgálófej és a bőrfelszín között, a hanghullámok optimális terjedése (képalkotás) érdekében. Ezeket a hangfrekvenciákat, melyet a készülék használ az emberi fül nem hallja.
Panaszok kialakulása előtt szűrővizsgálat céljával is ajánljuk.

Hogyan készüljünk az ultrahang vizsgálatra?     
Hasi és kismedencei ultrahang esetén a vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni, inni is csak szénsavmentes víz javasolt, így a lehető legkevesebb tényező befolyásolja a képalkotást és az orvos tisztábban látja a vizsgált szerveket. A kismedencei vagy célzottan húgyúti ultrahangoknál kiemelten fontos, hogy a páciens telt hólyaggal érkezzen a pontos képalkotás érdekében.

Ultrahang vizsgálatok típusai


 

Hasi ultrahang vizsgálat

A hasüregi és kismedencei szervek vizsgálatának gyűjtőneve. Gyakori vizsgálat, általában hastájéki panaszok esetén merül fel, de nem kizárólagosan. A szervek elhelyezkedései, méretei, szerkezete vizsgálható, illetve az oda nem illő elemek pl.: kövek (vesekő, epekő), folyadékok, ciszták, daganatok (jó- és rosszindulatú) felderíthetőek. Az eljárás alatt a páciens kezdetben háton fekszik, majd az orvos utasítására oldalára fordul. A vizsgálat időtartama 15-20 perc.

Nyaki lágyrész és pajzsmirigy ultrahang

Nyaki lágyrész és pajzsmirigy ultrahangnál a nyak izmainak és lágyrészeinek vizsgálata folyadékgyülemek (ciszták) vagy gyulladások jelei után kutatva és a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy ultrahangos vizsgálata, melyen a szerkezete, mérete, elhelyezkedése, az abban esetlegesen található göbök, gyulladások és egyéb térfoglalások válnak láthatóvá. Pajzsmirigy eltérés esetén endokrinológus szakorvos felkeresése szükséges a terápia megtervezéséhez.  A nyak esetleges jó- vagy rosszindulatú daganatai is felismerhetőek. Az eljárás a páciens részéről különösebb előkészületet nem igényel, a vizsgálóasztalon háton fekve történik. A vizsgálat időtartama 15-20 perc.

Nyaki erek ultrahangja (carotis ultrahang)

Nyaki erek állapotának felmérése, a vér szabad áramlása vagy az esetleges elzáródások felderítésére szolgál. Color Doppler vizsgálat, mely eltérő színekkel jeleníti meg az erek áramlását, ezzel segítve a diagnózis felállítását. A vizsgálat nem igényel speciális előkészületet, fájdalommentes és időtartalma kb. 15-20 perc.

Ízületi ultrahang

Ízületek állapotának felmérésére és az ott lévő szalagok, inak, porcok, folyadékgyülemek és gyulladások vizsgálata. Szalagszakadások, (részleges vagy teljes), izmok és inak sérülései kimutathatóak vele. Jól diagnosztizálhatóak vele a kopásos vagy gyulladásos betegségek vagy egy sportsérülés következtében kialakult állapot (szalagszakadás, bevérzések).  Előkészítést nem igényel a páciens részéről, a vizsgált testrésztől függően, de általában háton fekve történik. Időtartama 15-20 perc.

 

 

 
Digitális röntgen vizsgálatok

Vizsgálatok időtartama: 5 – 10 perc, Elérhető: 10 000 Ft- tól. Időpontok gyorsan, lelet azonnal.
A röntgen vizsgálat esetén a vizsgált testrésztre irányított röntgen sugár áthaladáskor elnyelődnek, vagy irányt váltanak így alkotnak képet a test mögé helyezett röntgenfilmen, vagy digitális röntgen esetén a detektoron. Digitális képalkotáskor sokkal gyorsabban láthatóvá válik a felvétel, mert a régi filmeket még vegyszerrel kellett előhívni. A digitális képen könnyebb nagyítani, illetve részeket kiemelni így pontosabb és gyorsabb lehet a diagnózis. 
 
A vizsgálat nem igényel előkészületet a páciens részéről. A vizsgált testrészről az ékszereket és a ruhát a tiszta képalkotáshoz el kell távolítani az öltöző fülkében. Egy-egy felvétel alig pár másodpercet vesz igénybe, a pácienst és a vizsgált testrész a szakasszisztens állítja be a szakma szabályai szerint. Az így elkészült képeket radiológus szakorvos értékeli ki és ad írásos leletet.