Bejelentkezés és információk: +36 20/482-6865, info@smartdiagnosztika.hu
MR vizsgálatok akár hétvégén is!

Időpont foglalása magánfinanszírozott vizsgálatra
Jelentkezzen be online,
vagy hívjon minket: 20/ 482-6865
Időpontját e-mailben visszaigazoljuk.
Szolgáltatás választása:
Szolgáltatás típusa:
Helyszín választása:
Szabad időpontok:
Adatkezelési tájékoztató, Minden olyan esetben rendelkezésre állási díjat érvényesítünk, amikor a vizsgálat rajtunk kívülálló okok miatt hiúsult meg.
Foglalási feltételeket
Páciens neve:
Páciens születési idő:
Kód (amennyiben van):
E-mail cím:
Telefonszám:
További információk az időpont foglaláshoz, pl. vizsgálat oka, előzmények:

Időpont foglalása
Visszahívás kérése

MR vizsgálattal gyermekeink egészségéért (1. rész)

december 28, 2018
Dr. Urbanek Krisztina a SMART Diagnosztika orvosigazgatója

Dr. Urbanek Krisztina
SMART Diagnosztika orvosigazgatója

Minden szülő rémálma, amikor gyermeke megbetegszik. Egy egyszerű megfázás esetén is hajlamosak vagyunk pánikba esni, nem beszélve arról, ha komoly egészségügyi problémával állunk szemben…Egyes fejlődési rendellenességek, gyulladásos, daganatos elváltozások, vagy azok gyanúja esetén MR vizsgálatra lehet szükség.

A gyermekek mágneses rezonancia vizsgálatáról Dr. Urbanek Krisztinát, a SMART Diagnosztika orvosigazgatóját, gyermek radiológus szakorvost kérdeztük.

Mi a lényege a mágneses rezonancián alapuló képalkotó eljárásnak?

Dr. Urbanek Krisztina: „Az MR készülék működését egy rendkívül erős mágnes biztosítja. A kóros elváltozások, betegségek eltérést okoznak az emberi test természetes mágneses tényezőiben, megváltoztatják a szövetek és sejtek víztartalmát, így az MR-ben található nagy térerejű külső mágnes segítségével láthatóak lesznek.”

Hogyan zajlik az MR vizsgálat gyermekek esetében?

Dr. Urbanek Krisztina: „Rendszeresen végzünk gyermek MR vizsgálatokat a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban található telephelyünkön. Az összes vizsgálat nagyjából 4-5 százaléka az, melyet a 0-18 éves korosztály körében alkalmazunk, és büszkén mondhatom külföldről is érkeznek, sőt visszajárnak hozzánk a szülők és az ifjú páciensek. A SMART Diagnosztikánál ugyanis rövid időn belülre foglalható időpont és a szülők a vizsgálatot követően 24 órán belül kézhez kapják a leletet. A kis páciensek nagyobb részét nem altatásban vizsgáljuk, hiszen legtöbbjük már képes arra, hogy hosszabb ideig (20-40 perc) mozdulatlanul feküdjön a berendezésben. Ez azért alapja annak, hogy az elkészült képi anyag kiértékelhető legyen. Szükség esetén az altatásos vizsgálatok lebonyolítását is vállaljuk.”

Milyen jellegű panaszok, betegségek esetében lehet szükség mágnes rezonancia vizsgálatra?

Dr. Urbanek Krisztina: „Rendszerint koponya, illetve gerinc betegségeknél alkalmazzuk az MR-t. A kiskamaszoknál fordul elő leggyakrabban gerinc és ízületi probléma, ilyen jellegű elváltozásoknál, illetve fejlődési rendellenességek gyanúja esetén koponyában és gerincben végezzük el ezt az eljárást. Természetesen a szülők bent lehetnek a vizsgálat alatt, kisebb gyermekeknél ez szinte elengedhetetlen is.”

A Dr. Urbanek Krisztinával készült írás folytatása itt olvasható.

Posted in Vizsgálatok