Bejelentkezés és információk: +36 20/482-6865, info@smartdiagnosztika.hu
MR vizsgálatok akár hétvégén is!

Időpont foglalása magánfinanszírozott vizsgálatra
Jelentkezzen be online,
vagy hívjon minket: 20/ 482-6865
Időpontját e-mailben visszaigazoljuk.
Szolgáltatás választása:
Szolgáltatás típusa:
Helyszín választása:
Szabad időpontok:
Adatkezelési tájékoztató, Minden olyan esetben rendelkezésre állási díjat érvényesítünk, amikor a vizsgálat rajtunk kívülálló okok miatt hiúsult meg.
Foglalási feltételeket
Páciens neve:
Páciens születési idő:
. .
Kód (amennyiben van):
E-mail cím:
Telefonszám:
További információk az időpont foglaláshoz, pl. vizsgálat oka, előzmények:

Időpont foglalása
Visszahívás kérése

CT vizsgálatok

CT vizsgálat – magánrendelés

Gyors időpont, lelet akár 1 munkanap múlva! Elérhető ›ÁRAK‹ !

+36 20 / 482-6865 Email: info@smartdiagnosztika.hu

1044, Budapest Megyeri út 53.

Diósgyőri Kórház, Miskolc

3533, Miskolc Kórház u 1.

 

ct

A CT vizsgálat a röntgensugárzás és a computer technika előnyeit ötvöző képalkotó diagnosztikai eljárás.

A CT berendezés vékony, síkszerű röntgensugár nyalábokat bocsát ki, melyek a  vizsgált testben részben elnyelődnek. A háttérben  detektorok érzékelik az elnyelődés mértékét. A  detektorok elektromos jeleket bocsátanak ki a számítógép felé, amelyek a különböző síkokban kibocsátott sugarak és azok elnyelődésének intenzitásából képet rajzolnak ki.  A számítógép képernyőjén a felhasználó által meghatározott szeletvastagságú rétegfelvételek anatómiai pontossággal láthatóak. Amennyiben valamilyen kóros elváltozás miatt megváltozik a vizsgált testrész sugáráteresztő képessége, a felvételeken ez megjelenik.

A CT vizsgálat minden szervről képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni. Nagy előnye, hogy nem vetülnek össze a szervek, mint a hagyományos röntgen vizsgálatnál, így sokkal pontosabban elkülöníthetők egymástól, így kóros elváltozások már sokkal hamarabb kimutathatók.

A CT vizsgálat segítségével kimutatható a szervek gyulladásos, daganatos betegsége, sérülése, vérzése, fejlődési rendellenessége. CT-vel jól vizsgálhatóak az agy különböző betegségei, érelzáródás (stroke), daganatok, tályogok, kis érbetegségek, amelyek a magas vérnyomás, cukorbetegség következményei. Kimutatható az arcüreg és melléküregek gyulladásos és daganatos megbetegedése, orrsövényferdülés. A gerinc degeneratív, gyulladásos betegségeit, valamint a porckorongok kitüremkedését, és az idegek érintettségét tudjuk pontosan meghatározni. A mellkas vizsgálatnál a daganatok nagyon korai stádiumban kimutathatók, emellett a tüdőgyulladást, tüdőtágulatot, és minden tüdőbetegséget nagy pontossággal meg lehet határozni. A hasban a különböző szervek gyulladásos, daganatos vagy degeneratív szervi elváltozását tudjuk kimutatni.

Az erek állapotáról, érszűkületről a CT angiográfiás vizsgálattal kapunk felvilágosítást, amelynek során a test minden érképletét tudjuk vizsgálni.

Tudnivalók a CT vizsgálatról

 • A vizsgálatot erre a feladatra szakosodott asszisztensek és radiológus orvosok végzik.
 • A vizsgálat alatt mozdulatlanul kell feküdni. Amennyiben bármilyen problémája van a betegnek a vizsgálat alatt, nyugodtan jelezheti, mert az üvegfalon keresztül folyamatosan figyelik.
 • A vizsgálat fájdalommal nem jár.
 • Időtartama 10-20 perc.
 • Terhesség esetén, – különösen a korai szakaszban – a vizsgálat végzése ellenjavallt, kivéve súlyos életveszélyes állapotban, amikor más vizsgálattal nem helyettesíthető.
 • CT vizsgálatok végezhetők kontrasztanyag (a CT felvétel minőségét javító infúzió) beadásával vagy anélkül. CT vizsgálataink nagyobb része kontrasztanyag beadása mellett történik.  Kontrasztanyag bevitele intravénásan vagy szájon át, higított folyadék formájában történhet. Kontrasztanyag szükségességéről a vizsgálatot végző orvos dönt a beteg állapotának és a vizsgálandó testrésznek a figyelembe vételével.
 • Amennyiben intravénás kontrasztanyag beadása szükséges akkor a beadás előtt a veseműködést ellenőriznünk kell. Az ellenőrzés vérvételi labor leletből történik. Kérjük hozzon magával labor leletet, mely 1 hónapnál nem lehet régebbi. A leleten az  alábbi paramétereket vizsgáljuk: kreatinin, karbamid, eGFR.
 • Amennyiben kontrasztanyag adására nem kerül sor (natív ct vizsgálat), nem kell éhgyomorra érkezni.
 • Hasi CT vizsgálat mindenképpen éhgyomorra történik. A vizsgálat előtt kontrasztanyagot kap a beteg, amelyet vízzel higítva , 1-1,5 óra alatt lassan szükséges elfogyasztani.
 • Mellkasi- és ér CT vizsgálatok során intravénás kontrasztanyag beadása szükséges.
 • Cukorbetegség esetén és gyógyszeres kezelés alatt, a kezelőorvos tanácsát ki kell kérni, mert bizonyos gyógyszereket 48 órával a CT vizsgálat előtt nem szabad szedni. Egyéb gyógyszerek a vizsgálat előtt kevés vízzel bevehetők.
 • A CT vizsgálat után a napi tevékenység folytatható.
 • Amennyiben a páciens intravénás kontrasztanyagot kapott aznap sok folyadék fogyasztása javasolt, így az könnyebben kiürül a szervezetből. Előfordulhat néhány óra múlva is enyhe allergiás reakció (kiütés), ebben az esetben intézményünkben telefonon vagy személyesen készséggel állunk a páciensek rendelkezésére.