Bejelentkezés és információk: +36 20/482-6865, info@smartdiagnosztika.hu
MR vizsgálatok akár hétvégén is!

Időpont foglalása magánfinanszírozott vizsgálatra
Jelentkezzen be online,
vagy hívjon minket: 20/ 482-6865
Időpontját e-mailben visszaigazoljuk.
Szolgáltatás választása:
Szolgáltatás típusa:
Helyszín választása:
Szabad időpontok:
Adatkezelési tájékoztató, Minden olyan esetben rendelkezésre állási díjat érvényesítünk, amikor a vizsgálat rajtunk kívülálló okok miatt hiúsult meg.
Foglalási feltételeket
Páciens neve:
Páciens születési idő:
Kód (amennyiben van):
E-mail cím:
Telefonszám:
További információk az időpont foglaláshoz, pl. vizsgálat oka, előzmények:

Időpont foglalása
Visszahívás kérése

Csontsűrűség mérés

Kistarcsa, Semmelweis tér 1.
Miskolc, Kórház u. 1.

 

osteocore-300x275Az osteoporosis /csontritkulás/ csontanyagcsere-zavar, amikor a csont tömege annyira csökken, hogy enyhe erő behatásra vagy trauma nélkül is a csont eltörik. Az osteoporosis hosszú évekig, sőt évtizedekig különösebb tünetek nélkül alakul ki, amíg a csonttörés bekövetkezik. Ezért szokás az osteoporosist „néma járványnak” is nevezni.

Az osteoporosis gyakori betegség. Hazánkban kb. 900 000 ember – kétharmad részt nő – szenved osteoporosisban. Körükben évente kb. 51000 csonttörés következik be. A csontritkulásból adódó törés következményei súlyosak, annyi beteg hal meg benne mint magas vérnyomás miatti agyvérzésben. Az osteoporosis kezelése hosszantartó, de nem reménytelen. Célja a csontvesztés folyamatának megállítása, a fájdalom enyhítése.

Az osteoporosis helyes diagnosztikája és eredményes kezelése szempontjából kiemelt fontosságú a csontsűrűség vizsgálatának elvégzése, amely denzitometriás készülékkel az ODM laboratóriumban történik. A csontritkulásban szenvedők számára a kezelés eredményességét az ismételt csontsűrűség méréssel tudjuk ellenőrizni.

Csontritkulásra fokozott kockázattal rendelkeznek: 65 év feletti nők és férfiak, 45 éves kor előtti klimaxba kerülő nők, korábbi csonttöröttek, akik családjában combnyaktörés előfordult. Pajzsmirigy, máj és vesebetegek, steroid gyógyszert szedők, dohányzók.

Az ODM /osteodenzitometriás/ laboratóriumban a gerinc lumbalis szakaszán, a combnyak területén, valamint az alkar csuklóhoz közeli részén mérjük a csontsűrűséget. Ezek nemzetközileg elfogadott területek, a világon szinte mindenütt így mérik a csontsűrűséget.

A vizsgálatot több éves gyakorlattal rendelkező tapasztalt szakemberek végzik. A mérés a vizsgáló asztalon fekvő helyzetben mozdulatlanul történik. A vizsgált terület felett a gép mérés közben elmozdul. A vizsgálat nem jár semmiféle fájdalommal.

Nem végezhető el a vizsgálat ha előzőleg bármilyen kontrasztanyagos vizsgálata volt a betegnek, valamint terhesség esetén, törött végtagokon, a mérési területre eső beültetett implantátumoknál, protéziseknél, súlyos gerincferdülésnél.