Bejelentkezés és információk: +36 20/482-6865, info@smartdiagnosztika.hu
MR vizsgálatok akár hétvégén is!

Időpont foglalása magánfinanszírozott vizsgálatra
Jelentkezzen be online,
vagy hívjon minket: 20/ 482-6865
Időpontját e-mailben visszaigazoljuk.
Szolgáltatás választása:
Szolgáltatás típusa:
Helyszín választása:
Szabad időpontok:
Adatkezelési tájékoztató, Minden olyan esetben rendelkezésre állási díjat érvényesítünk, amikor a vizsgálat rajtunk kívülálló okok miatt hiúsult meg.
Foglalási feltételeket
Páciens neve:
Páciens születési idő:
Kód (amennyiben van):
E-mail cím:
Telefonszám:
További információk az időpont foglaláshoz, pl. vizsgálat oka, előzmények:

Időpont foglalása
Visszahívás kérése

Mammográfia

Vizsgálatok időtartama: 20 – 30 perc, Elérhető: 24 000 Ft- tól. Időpontok gyorsan, lelet azonnal.

Szentendre, Stromfeld Aurél u. 1/A.

Budapest IV. ker., Megyeri út 53.
Budapest XIII. ker., Dózsa György út 150.
Kistarcsa, Semmelweis tér 1.
Miskolc, Kórház u. 1.
Miskolc, Petőfi Sándor u. 13.

A nők körében vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésben fontos szerepe van az önvizsgálatnak is. Elsődleges vizsgáló módszerek közé tartozik a mammográfia és az emlőultrahang.

Intézményeinkben mammográfiából és emlő ultrahangból álló komplex emlővizsgálatot is végzünk.

 

Milyen esetben ajánlott komplex emlővizsgálatot végeztetni?

A rendszeres önvizsgálat elvégzése mellett 45 év felett ajánlott részt venni kétévente az NNK (korábbi nevén: ÁNTSZ) által szervezett mammográfiás emlőszűrő vizsgálatokon. Komplex emlődiagnosztikát panasz esetén vagy az emlőszűrés során felmerült pozitív vagy kétes eredmény esetén végzünk.

Mi a különbség a mammográfiás szűrés és a komplex emlődiagnosztika között?

Mammográfiás szűrésre az egészségbiztosító keretein belül az NNK által összeállított lista alapján hívják a szűrőcentrumok vizsgálatra a 45-65 év közötti nőket. Ebben az esetben a fizikális majd az azt követő mammográfiás vizsgálatot szakasszisztens végzi, az elkészült felvételeket két külön radiológus szakorvos értékeli ki. Panaszmentes esetben a nők kétévente kapnak postán meghívót a szűrésre.

Komplex emlődiagnosztika esetén a szakasszisztens elkészíti a felvételeket, majd a radiológus szakorvos kiértékeli a felvételeket s elvégzi a fizikális és az ultrahangos emlővizsgálatot is. Az elvégzendő vizsgálatokat a radiológus szakorvos határozza meg a páciens életkora és előzményei alapján.

Hogyan zajlik a komplex mammográfiás vizsgálat?

Adategyeztetés után a röntgenasszisztens elkészíti a mammográfiás alapfelvételeket. A mammográfia egy alacsony sugárdózisú képalkotó eljárás mely a direkt digitális eszközöknek köszönhetően gyors kockázatmentes. A megfelelő képminőséghez szükséges a mellek összenyomása, ez általában nem fájdalmas, legfeljebb kicsit kellemetlen lehet.  A fájdalom minimalizálása érdekében célszerű a vizsgálatot a menstruáció utáni héten végezni.

Ezután a radiológus orvos kikérdezi a pácienst az emlő panaszairól, előzményeiről, majd tapintásos és ultrahang vizsgálatot végez.
A két vizsgálattípusból biztosabban tudja meghatározni a diagnózist és az esetleges panasz eredetét.

Amennyiben az orvos további kiegészítő vizsgálat elvégzését tartja szükségesnek a talált elváltozás miatt sor kerülhet kiegészítő célzott felvételre, stereotaxias mintavételre  vagy ultrahang vezérelt mintavételre.

A stereotaxias mintavétel során a mammográfiás röntgengép által vezérelve történik biopsia a kérdéses területről. Ultrahangos mintavétel esetén ultrahang gép segítségével történik meg a kérdéses terület vizsgálata. A szükséges mintavétel típusát a radiológus szakorvos dönti el. Szükség esetén emlő MR vizsgálatot is javasolhat, melyet kistarcsai telephelyünkön tudunk elvégezni.

Implantált emlőről is lehet mammográfiát készíteni, speciális Eklund felvétel alkalmazásával. Eklund felvétel során az implantátumot félretoljuk, nem kerül közvetlenül összenyomásra.

35 év alatti nők esetén mammográfiát a vizsgáló szakorvos döntése alapján végzünk, ha indokolt, egyéb esetben csak fizikális vizsgálat és emlő ultrahang vizsgálatra kerül sor.