Bejelentkezés és információk: +36 20/482-6865, info@smartdiagnosztika.hu
MR vizsgálatok akár hétvégén is!

Időpont foglalása magánfinanszírozott vizsgálatra
Jelentkezzen be online,
vagy hívjon minket: 20/ 482-6865
Időpontját e-mailben visszaigazoljuk.
Szolgáltatás választása:
Szolgáltatás típusa:
Helyszín választása:
Szabad időpontok:
Adatkezelési tájékoztató, Minden olyan esetben rendelkezésre állási díjat érvényesítünk, amikor a vizsgálat rajtunk kívülálló okok miatt hiúsult meg.
Foglalási feltételeket
Páciens neve:
Páciens születési idő:
. .
Kód (amennyiben van):
E-mail cím:
Telefonszám:
További információk az időpont foglaláshoz, pl. vizsgálat oka, előzmények:

Időpont foglalása
Visszahívás kérése

Anamnézis: Miért fontos hogy előzményeit magával hozza a vizsgálatra?

október 17, 2022

MR, CT, röntgen, ultrahang vizsgálat esetén már a vizsgálati módszer kiválasztását is befolyásolhatják  a panaszhoz kapcsolódó esetleges előzmény tünetekről, műtétekről, korábbi betegségekről rendelkezésre bocsátott dokumentumok.

Az összefüggések feltárása érdekében fontos, hogy panaszait minél részletesebben elmondja kollégánknak, aki ezt rögzíti a leletező orvos számára.

A kiértékelés során az esetek többségében a radiológus orvos nem csak a frissen készült képi anyagot tekinti át, de a rendelkezésére bocsátott előzmény dokumentumokat is.

Kontroll vizsgálat esetén a már korábban diagnosztizált elváltozások méretében, állapotában észlelhető módosulás megítéléséhez akár a más intézményben lebonyolított képalkotó vizsgálat képi anyaga is szükséges a megfelelő kiértékeléshez.

Kérjük feltétlen jelezze kollégánk részére, ha korábban volt allergiás reakciója bármilyen gyógyszerre vagy kontrasztanyagra!

További információk:
Hogyan készüljünk MR vizsgálatra
MR vizsgálatok
CT vizsgálatok
Ultrahang, Röntgen – melyik mire jó?
MR, CT – MELYIK MIRE VALÓ?
Árlista

október 17, 2022

A modernebb képalkotó eljárások (MR, CT) mellett az ultrahang és a röntgen vizsgálatoknak is megvan a maga szerepe a diagnosztikában.

Ezek a vizsgálatok gyorsabbak és gyakran olcsóbbak, és bizonyos panaszok, betegségek esetén elegendő információt biztosítanak a diagnózishoz vagy a gyógyulás nyomon követéséhez.

A képalkotó vizsgálatok legtöbb esetben nem helyettesíthetőek egymással, így bizonytalanság esetén célszerű a vizsgálat
kiválasztása előtt háziorvossal, szakorvossal konzultálni és az orvosi javaslatot magunkkal hozni a vizsgálatra.

Az ultrahang vizsgálat esetén az emberi fül számára nem hallható hanghullámok segítségével vizsgálhatja az orvos a
szerveket. Előnye, hogy a hanghullámok nem terhelik meg a szervezetet, tehát a vizsgálat szükség szerint ismételhető, nem jár sugárzással. Leggyakoribbak a a hasi szervek (vese, lép, máj, hasnyálmirigy, epehólyag) vizsgálatai, de a célzottabb ultrahang vizsgálatok is nagyon elterjedtek pl. szív ultrahang, carotis (nyaki erek vizsgálata) vagy az emlő ultrahang.

A röntgen vizsgálat esetén általában egy vagy két kép készül a vizsgált testrészről röntgen sugárzás használatával, de sokkal
kevesebb dózissal mint egy CT esetében. Gyakori vizsgálati módszer csonttörés gyanúja esetén vagy tüdőszűrés céljából.
Speciálisabb röntgen vizsgálatokat, pl. kontrasztanyagos has, vagy irrigoszkópia (belek vizsgálata), angiográfia általában kórházi körülmények között végeznek, de számos esetben a CT és MR képalkotás napjainkban helyettesítheti vagy kiegészíti.

Mindkét vizsgálat gyors és fájdalommentes. A röntgen vizsgálat hátránya, hogy sugárterheléssel jár, alkalmazása mérlegelendő.

További információk:
MR, CT – MELYIK MIRE VALÓ?
Röntgen és Ultrahang vizsgálatok
Árlista

Posted in Vizsgálatok | Tags: ,
október 17, 2022


A modern képalkotó vizsgálatok legtöbb esetben nem helyettesíthetőek egymással így célszerű a vizsgálat kiválasztása előtt háziorvossal, szakorvossal konzultálni és az orvosi javaslatot magunkkal hozni a vizsgálatra.

Mindkét eljárás sokkal részletesebb képet alkot a vizsgált területről, mint a hagyományos röntgen felvétel, ahol a testrészek képei egymásra vetülnek.
A CT röntgen sugárzás segítségével térképezi fel a testet míg az MR mágneses rezonancia segítéségével rajzolja ki a szerveket.
Mindkettő esetben történhet a vizsgálat natív (kontrasztanyag mentes) vagy kontrasztanyag beadásával mely segíti a képalkotást.
Ennek eldöntése a vizsgálat oka (a panasz) és páciens előzményei (történt-e műtét, stb.) alapján történik.

CT vizsgálat
– gyors vizsgálat (10-20 perc)
– ionizáló röntgen sugárzással vizsgál, így alkalmazása mérlegelendő
– igen gyakran kontrasztanyag adásával történik a vizsgálat

MR vizsgálat
– lassabb vizsgálat (20-40 perc)
– hangosabb, a berendezés hangosabb zakatoló, kattogó hanggal vizsgál, zajvédő fülhallgató kérhető
– Mágneses rezonancia segítségével alkot képet, káros mellékhatása nem ismert
– Kontrasztanyag érzékenység csak elenyésző esetben és kevésbé súlyos fokban fordul elő
– Szívritmus szabályozóval, beépített fémmel nem mindig végezhető el a vizsgálat vagy speciális előkészítést igényelhet, kérjük jelezze vizsgálat előtt!

Terhesség tényét vagy gyanúját a vizsgálat előtt jelezni kell!
Kontrasztanyagos vizsgálat esetén egy hónapnál nem régebbi vesefunkciós labor szükséges.

 

További információk:
Hogyan készüljünk MR vizsgálatra
MR vizsgálatok
CT vizsgálatok
Ultrahang, Röntgen – melyik mire jó?
Árlista

Posted in Vizsgálatok | Tags: ,
október 31, 2019

Hogyan éljük meg mi nők a mammográfiai szűrővizsgálatot?

Ebben a kérdésben nagyon különböző hozzáállás jellemzi azokat a hölgyeket, akik családilag érintettek a mell rosszindulatú elváltozásaival kapcsolatban és azokat, akik ebből a szempontból szerencsésebbek és emiatt értelemszerűen kevesebbet tudnak magáról a betegségről.

Teljesen természetes reakció, hogy ha közelebbről követtük egy szerettünk megpróbáltatásait, látogattuk vagy ápoltuk, ne adj isten elveszítettük őt, akkor egyértelműen életmentő vizsgálatként kezeljük a mammográfiát.

Hárítás, elnapolás és évek telnek el vizsgálat nélkül

Mint ahogy az is teljesen természetes, hiszen emberek vagyunk, hogy ugyan fejben tisztában vagyunk a szűrés fontosságával, de hajlamosak vagyunk maceraként tekinteni már az időpontkérésre is. Mindig a sor végére marad, a gyerek fogszabályozása, külön órája, a családi teendők és a munkahelyi kötelezettségek sorában.

Persze tudjuk, hogy nagyon nem mindegy a kezelés eredményessége szempontjából, hogy milyen stádiumban diagnosztizálják a daganatos elváltozást…de bízunk abban, hogy nem lesz baj.

A dekoltázs jobban foglalkoztat, mint a saját testünk

Valljuk be, hogy nagyon is sokat foglalkozunk azzal, hogy a legelőnyösebben domborítsuk ki, amivel a genetika megáldott minket. Idegesen próbálgatjuk a melltartókat, hogy a legideálisabb fazont megtaláljuk, az a ruha vagy felső kerül a legtöbbet elő a szekrényből, ami a legjobban hangsúlyozza a formáinkat.

Nők vagyunk és tetszeni akarunk, de vajon miért csak idáig törődünk magunkkal? Az igazi „push up” valójában az, ha legalább annyira szeretjük és törődünk ezzel a testrészünkkel, mint amennyire a külvilág elvárásainak próbálunk megfelelni.

Kellemetlenség kontra egészség

Vannak napok, amikor annyira érzékeny a mellünk, hogy még a melltartó vagy a póló súrlódása is fájdalmas számunkra. Ilyenkor nyilván mindenkit kiráz a hideg a mammográfiai vizsgálat gondolatára.

A jó hír az, hogy a menstruációs ciklus kevésbé keserves szakaszában ugyanolyan pontossággal elvégezhető a vizsgálat és ha nem tartozunk az extra érzékeny kategóriába, akkor egy hozzáértő, figyelmes asszisztens segítségével tényleg minimális kellemetlenséggel jár a vizsgálat.

10 hónap eltelt az évből, de még van kettő, hogy az ezévi szűrést ki lehessen pipálni.

január 25, 2019

MR készülék a SMART Diagnosztika magánrendelésen Újbudán

Tudnivalók az MR vizsgálat előtti teendőkről:

Az MR egy nagy erejű mágneses tér, így a fémek nagyobb részét vonzza, mely kellemetlenségeket okoz(hat). A szervezetben lévő fém elmozdulhat, felforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

Amennyiben a páciens testébe műtéti eljárással beépített fémtárggyal rendelkezik (szívritmus-szabályozó, protézis, klip, gyógyszeradagoló készülék, nagyméretű, nem kivehető fogpótlás), azt minden esetben ajánlott a kezelőszemélyzetnek jelezni. Bár a mai, modern fémanyagok nagy többsége már MR-kompatibilis (összeférő), a vizsgálat előtt érdemes a kezelőorvossal konzultálni. Ha a mágneses rezonancia vizsgálat mégsem javallott, akkor CT-vel, vagy ultrahangos eljárással térképezhető fel az adott probléma gyökere.

Az MR vizsgálat során a páciens ruházatán semmilyen fémtárgy sem lehet (gomb, zipzár, strassz, csat, öv, merevítés), valamint zsebeiben ne maradjon pl. kulcs, pénzérme, telefon, mágneskártya, stb. A bankkártya, vagy mobiltelefon is károsodhat, így azt ne vigye a gép közelébe!

A piercingeket, ékszereket, órákat, csatokat, hajtűket, szemüvegeket is érdemes ilyenkor otthon hagyni, vagy legkésőbb az MR öltözőben ki,- és levenni. A nemesfémből készült ékszerekhez (pl. arany, ezüst) nem „ragaszkodik” az MR készülék, így azok fennmaradhatnak.

A fémtartalmú szépítőszereket (csillámporos szemhéjfesték, púder, stb.) a vizsgálóhelyiségbe való belépés előtt ajánlott eltávolítani.

Áldott állapotban lévő hölgyeket mindig a szülészorvossal egyeztetve, csak nagyon indokolt esetben célszerű vizsgálni.

Nem szükséges éhgyomorral érkezni még akkor sem, ha várhatóan vénás kontrasztanyag adására lesz szükség.

A gyógyszereket a vizsgálat előtt be lehet venni.

január 4, 2019
MR vizsgálat magánrendelésen Budapesten - XI. kerület (Újbuda) - SMART Diagnosztika

info@smartdiagnosztika.hu   20/482-6865 Budapest, Fehérvári út 12. Árlista

/smartdiagnosztika @smartdiagnosztika


MR vizsgálatok hétvégén is, Budapesten az Allee bevásárlóközpont mellett, a Szent Kristóf szakrendelő épületében.

Vizsgálati képeit azonnal, leletét pár órán belül kézhez kaphatja. Foglaljon időpontot most, vagy kérjen visszahívást munkatársainktól!


MR vizsgálat menete

 • Az MR vizsgálatot erre szakosodott asszisztens végzi és radiológus szakorvos értékeli, majd írja meg a leletet.
 • A vizsgálat általában 20-40 perc időtartamú.
 • A vizsgáló helyiségben erős mágneses tér van, a balesetveszély miatt minden fémtárgyat a vetkőző fülkében szükséges hagyni.
 • A vizsgálat alatt mozdulatlanul kell feküdni.
 • A gép a vizsgálat alatt szakaszosan zúgó-kopogó hangot ad, ami zavaró lehet. Amennyiben érzékeny az ilyesmire, füldugóval tudunk szolgálni.
 • A vizsgálatot az asszisztens végig figyelemmel kíséri, így azonnal reagálni tud a páciens jelzéseire.

Térd MR vizsgálat

Térd MR vizsgálat

Nyaki gerinc MR

Nyaki Gerinc MR vizsgálat

Nyaki Gerinc MR vizsgálat

Gerinc MR vizsgálat

Gerinc MR vizsgálat

Koponya MR vizsgálat

Koponya MR vizsgálat

 


Kapcsolódó témák

Megközelíthetőség, parkolás

4-es metróval a Móricz Zsigmond körtér vagy Újbuda Központ megállóktól 2-3 perc sétával

Mozgássérültek számára közvetlenül a Szent Kristóf Szakrendelő előtt van parkolási lehetőség.

Biztos parkolóhelyek találhatók a Szakrendelő mögött lévő Allee Bevásárlóközpont parkolóházában, ahol minden megkezdett parkolási óra 250,- Ft-os áron vehető igénybe, vasárnap ingyenes a parkolás.

A környező utcákban a parkolási díj 175,- Ft/óra, de nehezen lehet szabad parkolóhelyet találni.


december 28, 2018
Dr. Urbanek Krisztina a SMART Diagnosztika orvosigazgatója

Dr. Urbanek Krisztina
SMART Diagnosztika orvosigazgatója

Minden szülő rémálma, amikor gyermeke megbetegszik. Egy egyszerű megfázás esetén is hajlamosak vagyunk pánikba esni, nem beszélve arról, ha komoly egészségügyi problémával állunk szemben…Egyes fejlődési rendellenességek, gyulladásos, daganatos elváltozások, vagy azok gyanúja esetén MR vizsgálatra lehet szükség.

A gyermekek mágneses rezonancia vizsgálatáról Dr. Urbanek Krisztinát, a SMART Diagnosztika orvosigazgatóját, gyermek radiológus szakorvost kérdeztük.

Mi a lényege a mágneses rezonancián alapuló képalkotó eljárásnak?

Dr. Urbanek Krisztina: „Az MR készülék működését egy rendkívül erős mágnes biztosítja. A kóros elváltozások, betegségek eltérést okoznak az emberi test természetes mágneses tényezőiben, megváltoztatják a szövetek és sejtek víztartalmát, így az MR-ben található nagy térerejű külső mágnes segítségével láthatóak lesznek.”

Milyen jellegű panaszok, betegségek esetében lehet szükség mágnes rezonancia vizsgálatra?

Dr. Urbanek Krisztina: „Rendszerint koponya, illetve gerinc betegségeknél alkalmazzuk az MR-t. A kiskamaszoknál fordul elő leggyakrabban gerinc és ízületi probléma, ilyen jellegű elváltozásoknál, illetve fejlődési rendellenességek gyanúja esetén koponyában és gerincben végezzük el ezt az eljárást. Természetesen a szülők bent lehetnek a vizsgálat alatt, kisebb gyermekeknél ez szinte elengedhetetlen is.”

A Dr. Urbanek Krisztinával készült írás folytatása itt olvasható.

Posted in Vizsgálatok
december 28, 2018
Dr. Urbanek Krisztina radiológus szakorvos - SMART Diagnosztika

Dr. Urbanek Krisztina radiológus szakorvos

– interjú Dr. Urbanek Krisztina radiológus szakorvossal (2. rész)

A gyermekek mágneses rezonancia vizsgálatáról Dr. Urbanek Krisztinát, a SMART Diagnosztika orvosigazgatóját, gyermek radiológus szakorvost kérdeztük.

Miért van szükség bizonyos gyermekvizsgálatok esetén kontrasztanyag alkalmazására?

Dr. Urbanek Krisztina: „A kontrasztanyag egy olyan vegyület, amit különböző diagnosztikai eljárásoknál, az ultrahang, röntgen, CT, vagy MR vizsgálatoknál használunk. Kontrasztanyag beadására többek között akkor kerülhet sor, ha valamilyen daganatos betegség, vagy gyulladásos elváltozás gyanúja merül fel. Az anyagot vénán keresztül, vagy szájon át juttatjuk a szervezetbe. Az érdús pontokat a folyadék megfesti, ezáltal részletgazdagabb kép készül, segítségével az elváltozások jobban kimutathatóak.”

Milyen előnyei ismertek az MR vizsgálatnak?

Dr. Urbanek Krisztina: „A mágneses rezonancia vizsgálat fájdalommentes és szükség szerinti gyakorisággal ismételhető. A CT-vel szembeni előnye, hogy nincs röntgensugárzás, az MR a mágneses teret, annak rezgését, rezonanciáját használja a képalkotáshoz. Semmiféle negatív mellékhatása nincs. Éppen ezért például kismamáknál is (indokolt esetben a terhesség harmadik hónapját követően) alkalmazható, negatív biológiai hatása a magzatra nem ismert.”

Miért érdemes a SMART Diagnosztikát választani többek között a gyermek MR vizsgálat kapcsán?

Dr. Urbanek Krisztina: „Lelkiismeretes és szakmailag magasan képzett kollégák segítik a hozzánk forduló pácienseket. A SMART Diagnosztikánál (www.smartdiagnosztika.hu) rövid időn belülre foglalható időpont MR-re, mely a XI. kerületben a Szent Kristóf Szakrendelőben, valamint a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban is elérhető. A szülők pedig a vizsgálatot követően 24 órán belül kézhez is kapják a leletet.”

Posted in Vizsgálatok
november 15, 2016

admin-ajaxGerincoszlopunk legjobban megterhelt szakasza az ágyéki gerinc. Ennek megfelelően gyakoriak a betegségei is, melyek leggyakoribb tünete a derékfájás, gerinc fájdalmak. Gyakran hirtelen jelentkeznek a fájdalmak, de a betegség lappangva, fokozatosan is kifejlődhet. A panaszok a derékra lokalizálódnak, a fájdalom és zsibbadás kisugározhat az alsó végtagokba. Intenzitása változó lehet, sokszor azonban igen heves, minden mozdulatra kínzó fájdalom jelentkezik.

Álló helyzetben a beteg jellegzetes kényszertartást vesz fel, melynek oka a feszes, fájdalmas izomzat. Az érintett szakaszon a csigolyák és a gerinc mellett futó izmok nyomásra érzékennyé válnak, a mozgások jelentősen beszűkülnek, a beteg képtelen lehajolni, oldalra fordulni. Fekvő helyzetben a panaszok csökkennek.

Gerinc MR vizsgálattal kimutathatók:

 • a gerinc degenerativ betegségei,
 • a gerincsérv,
 • a gerinc daganatos betegségei,
 • az áttétek által okozott elváltozások,
 • a csontritkulás,
 • a friss és a régi törések.

További információk a vizsgálat menetéről

Posted in Tünetek
november 9, 2016

10395442_sAz alábbi 12 figyelmeztető jel észlelése esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, mert ezek a tünetek szívproblémára utalhatnak.

 1. Szorongás – A szívroham erős szorongást vagy halálfélelmet okozhat.
 2. Mellkasi fájdalom – A mellkasi fájdalom a szívroham klasszikus tünete. Ilyenkor a fájdalom gyakran középre, a szegycsontra irányul, esetleg attól kicsit balra. A mellkasra kellemetlen nyomás nehezedik és gyakori a teltségérzés is.
 3. Köhögés – Tartós köhögés vagy sípoló légzés is lehet szívbetegség tünete, melyet a tüdőben felhalmozódó folyadék okozhat. Egyes esetekben a szívbetegségben szenvedők vért köhöghetnek fel.
 4. Szédülés – A szívroham okozhat szédülést és eszméletvesztést.
 5. Fáradtság – Gyakori, hogy a betegek fáradtságot tapasztalnak szívroham alatt, vagy a szívrohamot megelőző napokban és hetekben. Az állandó,
  ok nélküli fáradtság szívelégtelenség tünete is lehet.
 6. Hányinger vagy étvágytalanság – Nem ritka, hogy szívroham közben gyomorpanaszokat tapasztal.
 7. Fájdalom a test egyéb területein – Számos szívroham esetén a fájdalom a mellkasban kezdődik, átterjed a vállakra, karokra, könyökre, hátra, nyakra, állkapocsra vagy hasüregre.
 8. Gyors vagy szabálytalan szívverés – A gyors, vagy szabálytalan pulzus, különösen, ha gyengeséggel, szédüléssel vagy légszomjjal társul, szívelégtelenség, szívroham vagy szívritmus zavar jele lehet. Kezelés nélkül a szívritmus zavar stroke-hoz vagy hirtelen halálhoz vezethet.
 9. Légszomj – Jelezhet szívrohamot vagy más szívelégtelenséget is. Időnként szívroham alatt mellkasi szorítás nélküli fulladást, légszomjat érez a beteg.
 10. Izzadás – A hideg verejték gyakori tünete a szívrohamnak.
 11. Duzzanat – A szívelégtelenség okozhatja a folyadék felhalmozódását a szervezet-ben. Ez gyakran okozhat duzzanatot a lábakban, bokában, hasüregben, valamint hirtelen súlygyarapodást, és néha étvágyvesztést.
 12. Gyengeség – A szívrohamot megelőző napokban, vagy a szívroham napján gyakran fordul elő a megmagyarázhatatlan gyengeség érzet.
Posted in Tünetek