Bejelentkezés és információk: 20/482-6865, info@smartdiagnosztika.hu
MR vizsgálatok akár hétvégén is!

Időpont foglalása magánfinanszírozott vizsgálatra
Jelentkezzen be online,
vagy hívjon minket: 20/ 482-6865
Időpontját e-mailben visszaigazoljuk.
Szolgáltatás választása:
Szolgáltatás típusa:
Helyszín választása:
Szabad időpontok:
Adatkezelési tájékoztató, Minden olyan esetben rendelkezésre állási díjat érvényesítünk, amikor a vizsgálat rajtunk kívülálló okok miatt hiúsult meg.
Foglalási feltételeket
Páciens neve:
Páciens születési idő:
Kód (amennyiben van):
E-mail cím:
Telefonszám:
További információk az időpont foglaláshoz, pl. vizsgálat oka, előzmények:

Időpont foglalása
Visszahívás kérése

Mammográfia

október 31, 2019

Hogyan éljük meg mi nők a mammográfiai szűrővizsgálatot?

Ebben a kérdésben nagyon különböző hozzáállás jellemzi azokat a hölgyeket, akik családilag érintettek a mell rosszindulatú elváltozásaival kapcsolatban és azokat, akik ebből a szempontból szerencsésebbek és emiatt értelemszerűen kevesebbet tudnak magáról a betegségről.

Teljesen természetes reakció, hogy ha közelebbről követtük egy szerettünk megpróbáltatásait, látogattuk vagy ápoltuk, ne adj isten elveszítettük őt, akkor egyértelműen életmentő vizsgálatként kezeljük a mammográfiát.

Hárítás, elnapolás és évek telnek el vizsgálat nélkül

Mint ahogy az is teljesen természetes, hiszen emberek vagyunk, hogy ugyan fejben tisztában vagyunk a szűrés fontosságával, de hajlamosak vagyunk maceraként tekinteni már az időpontkérésre is. Mindig a sor végére marad, a gyerek fogszabályozása, külön órája, a családi teendők és a munkahelyi kötelezettségek sorában.

Persze tudjuk, hogy nagyon nem mindegy a kezelés eredményessége szempontjából, hogy milyen stádiumban diagnosztizálják a daganatos elváltozást…de bízunk abban, hogy nem lesz baj.

A dekoltázs jobban foglalkoztat, mint a saját testünk

Valljuk be, hogy nagyon is sokat foglalkozunk azzal, hogy a legelőnyösebben domborítsuk ki, amivel a genetika megáldott minket. Idegesen próbálgatjuk a melltartókat, hogy a legideálisabb fazont megtaláljuk, az a ruha vagy felső kerül a legtöbbet elő a szekrényből, ami a legjobban hangsúlyozza a formáinkat.

Nők vagyunk és tetszeni akarunk, de vajon miért csak idáig törődünk magunkkal? Az igazi „push up” valójában az, ha legalább annyira szeretjük és törődünk ezzel a testrészünkkel, mint amennyire a külvilág elvárásainak próbálunk megfelelni.

Kellemetlenség kontra egészség

Vannak napok, amikor annyira érzékeny a mellünk, hogy még a melltartó vagy a póló súrlódása is fájdalmas számunkra. Ilyenkor nyilván mindenkit kiráz a hideg a mammográfiai vizsgálat gondolatára.

A jó hír az, hogy a menstruációs ciklus kevésbé keserves szakaszában ugyanolyan pontossággal elvégezhető a vizsgálat és ha nem tartozunk az extra érzékeny kategóriába, akkor egy hozzáértő, figyelmes asszisztens segítségével tényleg minimális kellemetlenséggel jár a vizsgálat.

10 hónap eltelt az évből, de még van kettő, hogy az ezévi szűrést ki lehessen pipálni.

január 25, 2019

MR készülék a SMART Diagnosztika magánrendelésen Újbudán

Tudnivalók az MR vizsgálat előtti teendőkről:

Az MR egy nagy erejű mágneses tér, így a fémek nagyobb részét vonzza, mely kellemetlenségeket okoz(hat). A szervezetben lévő fém elmozdulhat, felforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

Amennyiben a páciens testébe műtéti eljárással beépített fémtárggyal rendelkezik (szívritmus-szabályozó, protézis, klip, gyógyszeradagoló készülék, nagyméretű, nem kivehető fogpótlás), azt minden esetben ajánlott a kezelőszemélyzetnek jelezni. Bár a mai, modern fémanyagok nagy többsége már MR-kompatibilis (összeférő), a vizsgálat előtt érdemes a kezelőorvossal konzultálni. Ha a mágneses rezonancia vizsgálat mégsem javallott, akkor CT-vel, vagy ultrahangos eljárással térképezhető fel az adott probléma gyökere.

Az MR vizsgálat során a páciens ruházatán semmilyen fémtárgy sem lehet (gomb, zipzár, strassz, csat, öv, merevítés), valamint zsebeiben ne maradjon pl. kulcs, pénzérme, telefon, mágneskártya, stb. A bankkártya, vagy mobiltelefon is károsodhat, így azt ne vigye a gép közelébe!

A piercingeket, ékszereket, órákat, csatokat, hajtűket, szemüvegeket is érdemes ilyenkor otthon hagyni, vagy legkésőbb az MR öltözőben ki,- és levenni. A nemesfémből készült ékszerekhez (pl. arany, ezüst) nem „ragaszkodik” az MR készülék, így azok fennmaradhatnak.

A fémtartalmú szépítőszereket (csillámporos szemhéjfesték, púder, stb.) a vizsgálóhelyiségbe való belépés előtt ajánlott eltávolítani.

Áldott állapotban lévő hölgyeket mindig a szülészorvossal egyeztetve, csak nagyon indokolt esetben célszerű vizsgálni.

Nem szükséges éhgyomorral érkezni még akkor sem, ha várhatóan vénás kontrasztanyag adására lesz szükség.

A gyógyszereket a vizsgálat előtt be lehet venni.

január 4, 2019
MR vizsgálat magánrendelésen Budapesten - XI. kerület (Újbuda) - SMART Diagnosztika

info@smartdiagnosztika.hu 20/482-6865 Budapest, Fehérvári út 12. Árlista

/smartdiagnosztika @smartdiagnosztika


MR vizsgálatok hétvégén is, Budapesten az Allee bevásárlóközpont mellett, a Szent Kristóf szakrendelő épületében.

Vizsgálati képeit azonnal, leletét pár órán belül kézhez kaphatja. Foglaljon időpontot most, vagy kérjen visszahívást munkatársainktól!


MR vizsgálat menete

 • Az MR vizsgálatot erre szakosodott asszisztens végzi és radiológus szakorvos értékeli, majd írja meg a leletet.
 • A vizsgálat általában 20-40 perc időtartamú.
 • A vizsgáló helyiségben erős mágneses tér van, a balesetveszély miatt minden fémtárgyat a vetkőző fülkében szükséges hagyni.
 • A vizsgálat alatt mozdulatlanul kell feküdni.
 • A gép a vizsgálat alatt szakaszosan zúgó-kopogó hangot ad, ami zavaró lehet. Amennyiben érzékeny az ilyesmire, füldugóval tudunk szolgálni.
 • A vizsgálatot az asszisztens végig figyelemmel kíséri, így azonnal reagálni tud a páciens jelzéseire.

Térd MR vizsgálat

Térd MR vizsgálat

Nyaki gerinc MR

Nyaki Gerinc MR vizsgálat

Nyaki Gerinc MR vizsgálat

Gerinc MR vizsgálat

Gerinc MR vizsgálat

Koponya MR vizsgálat

Koponya MR vizsgálat

 


Kapcsolódó témák

Megközelíthetőség, parkolás

4-es metróval a Móricz Zsigmond körtér vagy Újbuda Központ megállóktól 2-3 perc sétával

Mozgássérültek számára közvetlenül a Szent Kristóf Szakrendelő előtt van parkolási lehetőség.

Biztos parkolóhelyek találhatók a Szakrendelő mögött lévő Allee Bevásárlóközpont parkolóházában, ahol minden megkezdett parkolási óra 250,- Ft-os áron vehető igénybe, vasárnap ingyenes a parkolás.

A környező utcákban a parkolási díj 175,- Ft/óra, de nehezen lehet szabad parkolóhelyet találni.


december 28, 2018
Dr. Urbanek Krisztina a SMART Diagnosztika orvosigazgatója

Dr. Urbanek Krisztina
SMART Diagnosztika orvosigazgatója

Minden szülő rémálma, amikor gyermeke megbetegszik. Egy egyszerű megfázás esetén is hajlamosak vagyunk pánikba esni, nem beszélve arról, ha komoly egészségügyi problémával állunk szemben…Egyes fejlődési rendellenességek, gyulladásos, daganatos elváltozások, vagy azok gyanúja esetén MR vizsgálatra lehet szükség.

A gyermekek mágneses rezonancia vizsgálatáról Dr. Urbanek Krisztinát, a SMART Diagnosztika orvosigazgatóját, gyermek radiológus szakorvost kérdeztük.

Mi a lényege a mágneses rezonancián alapuló képalkotó eljárásnak?

Dr. Urbanek Krisztina: „Az MR készülék működését egy rendkívül erős mágnes biztosítja. A kóros elváltozások, betegségek eltérést okoznak az emberi test természetes mágneses tényezőiben, megváltoztatják a szövetek és sejtek víztartalmát, így az MR-ben található nagy térerejű külső mágnes segítségével láthatóak lesznek.”

Hogyan zajlik az MR vizsgálat gyermekek esetében?

Dr. Urbanek Krisztina: „Rendszeresen végzünk gyermek MR vizsgálatokat a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban található telephelyünkön. Az összes vizsgálat nagyjából 4-5 százaléka az, melyet a 0-18 éves korosztály körében alkalmazunk, és büszkén mondhatom külföldről is érkeznek, sőt visszajárnak hozzánk a szülők és az ifjú páciensek. A SMART Diagnosztikánál ugyanis rövid időn belülre foglalható időpont és a szülők a vizsgálatot követően 24 órán belül kézhez kapják a leletet. A kis páciensek nagyobb részét nem altatásban vizsgáljuk, hiszen legtöbbjük már képes arra, hogy hosszabb ideig (20-40 perc) mozdulatlanul feküdjön a berendezésben. Ez azért alapja annak, hogy az elkészült képi anyag kiértékelhető legyen. Szükség esetén az altatásos vizsgálatok lebonyolítását is vállaljuk.”

Milyen jellegű panaszok, betegségek esetében lehet szükség mágnes rezonancia vizsgálatra?

Dr. Urbanek Krisztina: „Rendszerint koponya, illetve gerinc betegségeknél alkalmazzuk az MR-t. A kiskamaszoknál fordul elő leggyakrabban gerinc és ízületi probléma, ilyen jellegű elváltozásoknál, illetve fejlődési rendellenességek gyanúja esetén koponyában és gerincben végezzük el ezt az eljárást. Természetesen a szülők bent lehetnek a vizsgálat alatt, kisebb gyermekeknél ez szinte elengedhetetlen is.”

A Dr. Urbanek Krisztinával készült írás folytatása itt olvasható.

Posted in Vizsgálatok
december 28, 2018
Dr. Urbanek Krisztina radiológus szakorvos - SMART Diagnosztika

Dr. Urbanek Krisztina radiológus szakorvos

– interjú Dr. Urbanek Krisztina radiológus szakorvossal (2. rész)

A gyermekek mágneses rezonancia vizsgálatáról Dr. Urbanek Krisztinát, a SMART Diagnosztika orvosigazgatóját, gyermek radiológus szakorvost kérdeztük.

Miért van szükség bizonyos gyermekvizsgálatok esetén kontrasztanyag alkalmazására?

Dr. Urbanek Krisztina: „A kontrasztanyag egy olyan vegyület, amit különböző diagnosztikai eljárásoknál, az ultrahang, röntgen, CT, vagy MR vizsgálatoknál használunk. Kontrasztanyag beadására többek között akkor kerülhet sor, ha valamilyen daganatos betegség, vagy gyulladásos elváltozás gyanúja merül fel. Az anyagot vénán keresztül, vagy szájon át juttatjuk a szervezetbe. Az érdús pontokat a folyadék megfesti, ezáltal részletgazdagabb kép készül, segítségével az elváltozások jobban kimutathatóak.”

Milyen előnyei ismertek az MR vizsgálatnak?

Dr. Urbanek Krisztina: „A mágneses rezonancia vizsgálat fájdalommentes és szükség szerinti gyakorisággal ismételhető. A CT-vel szembeni előnye, hogy nincs röntgensugárzás, az MR a mágneses teret, annak rezgését, rezonanciáját használja a képalkotáshoz. Semmiféle negatív mellékhatása nincs. Éppen ezért például kismamáknál is (indokolt esetben a terhesség harmadik hónapját követően) alkalmazható, negatív biológiai hatása a magzatra nem ismert.”

Miért érdemes a SMART Diagnosztikát választani többek között a gyermek MR vizsgálat kapcsán?

Dr. Urbanek Krisztina: „Lelkiismeretes és szakmailag magasan képzett kollégák segítik a hozzánk forduló pácienseket. A SMART Diagnosztikánál (www.smartdiagnosztika.hu) rövid időn belülre foglalható időpont MR-re, mely a XI. kerületben a Szent Kristóf Szakrendelőben, valamint a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban is elérhető. A szülők pedig a vizsgálatot követően 24 órán belül kézhez is kapják a leletet.”

Posted in Vizsgálatok
november 15, 2016

admin-ajax Gerincoszlopunk legjobban megterhelt szakasza az ágyéki gerinc. Ennek megfelelően gyakoriak a betegségei is, melyek leggyakoribb tünete a derékfájás, gerinc fájdalmak. Gyakran hirtelen jelentkeznek a fájdalmak, de a betegség lappangva, fokozatosan is kifejlődhet. A panaszok a derékra lokalizálódnak, a fájdalom és zsibbadás kisugározhat az alsó végtagokba. Intenzitása változó lehet, sokszor azonban igen heves, minden mozdulatra kínzó fájdalom jelentkezik.

Álló helyzetben a beteg jellegzetes kényszertartást vesz fel, melynek oka a feszes, fájdalmas izomzat. Az érintett szakaszon a csigolyák és a gerinc mellett futó izmok nyomásra érzékennyé válnak, a mozgások jelentősen beszűkülnek, a beteg képtelen lehajolni, oldalra fordulni. Fekvő helyzetben a panaszok csökkennek.

Gerinc MR vizsgálattal kimutathatók:

 • a gerinc degenerativ betegségei,
 • a gerincsérv,
 • a gerinc daganatos betegségei,
 • az áttétek által okozott elváltozások,
 • a csontritkulás,
 • a friss és a régi törések.

További információk a vizsgálat menetéről

Posted in Tünetek
november 9, 2016

10395442_s Az alábbi 12 figyelmeztető jel észlelése esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, mert ezek a tünetek szívproblémára utalhatnak.

 1. Szorongás – A szívroham erős szorongást vagy halálfélelmet okozhat.
 2. Mellkasi fájdalom – A mellkasi fájdalom a szívroham klasszikus tünete. Ilyenkor a fájdalom gyakran középre, a szegycsontra irányul, esetleg attól kicsit balra. A mellkasra kellemetlen nyomás nehezedik és gyakori a teltségérzés is.
 3. Köhögés – Tartós köhögés vagy sípoló légzés is lehet szívbetegség tünete, melyet a tüdőben felhalmozódó folyadék okozhat. Egyes esetekben a szívbetegségben szenvedők vért köhöghetnek fel.
 4. Szédülés – A szívroham okozhat szédülést és eszméletvesztést.
 5. Fáradtság – Gyakori, hogy a betegek fáradtságot tapasztalnak szívroham alatt, vagy a szívrohamot megelőző napokban és hetekben. Az állandó,
  ok nélküli fáradtság szívelégtelenség tünete is lehet.
 6. Hányinger vagy étvágytalanság – Nem ritka, hogy szívroham közben gyomorpanaszokat tapasztal.
 7. Fájdalom a test egyéb területein – Számos szívroham esetén a fájdalom a mellkasban kezdődik, átterjed a vállakra, karokra, könyökre, hátra, nyakra, állkapocsra vagy hasüregre.
 8. Gyors vagy szabálytalan szívverés – A gyors, vagy szabálytalan pulzus, különösen, ha gyengeséggel, szédüléssel vagy légszomjjal társul, szívelégtelenség, szívroham vagy szívritmus zavar jele lehet. Kezelés nélkül a szívritmus zavar stroke-hoz vagy hirtelen halálhoz vezethet.
 9. Légszomj – Jelezhet szívrohamot vagy más szívelégtelenséget is. Időnként szívroham alatt mellkasi szorítás nélküli fulladást, légszomjat érez a beteg.
 10. Izzadás – A hideg verejték gyakori tünete a szívrohamnak.
 11. Duzzanat – A szívelégtelenség okozhatja a folyadék felhalmozódását a szervezet-ben. Ez gyakran okozhat duzzanatot a lábakban, bokában, hasüregben, valamint hirtelen súlygyarapodást, és néha étvágyvesztést.
 12. Gyengeség – A szívrohamot megelőző napokban, vagy a szívroham napján gyakran fordul elő a megmagyarázhatatlan gyengeség érzet.
Posted in Tünetek
november 9, 2016

10143861_s A mellkasi fájdalom a leggyakrabban előforduló panaszok közé tartozik. Megesik, hogy magától elmúlik, de komoly probléma is állhat mögötte.

A mellkasi fájdalom sokféle formában jelentkezhet, az éles, hasító fájdalomtól a tompa, enyhébb fájdalomig bezárólag. Egyes típusaira az égő érzés, vagy a zúzódáshoz hasonló fájdalom jellemző. A fájdalom kisugározhat a nyakba, vagy a karok területére. A mellkasi fájdalomnak sokféle oka lehet, az életet veszélyeztető szív- vagy tüdő-eredetű fájdalomtól kezdődően más szervi problémákig.

A mellkasi fájdalom típusai nagyon eltérő jellegűek. Az éles fájdalom, mely belégzésre romlik, és szívdobogásérzés, légszomj, vér felköhögése kíséri, tüdőembólia tünete lehet. A mellkas közepe táján jelentkező szorító fájdalom, mely a nyakba és a karba is kisugározhat, szívinfarktusra vagy anginára utalhat. A mellkas közepén jelentkező, köhögés okozta fájdalom, amit sípoló légzés és enyhe láz is kísérhet, hörghurut jele lehet. Az égő érzés a szegycsont mögött, melyhez a has felső részében jelentkező kellemetlen érzés társul, refluxot jelenthet.

Miután a beteg nem tudja pontosan eldönteni, mi okozza a fájdalmat, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Posted in Tünetek
november 9, 2016

11839452_s A lakosság 90 százalékának van esetenként fejfájása és 40-50 százaléka rendszeresen szenved miatta. A kísérő tünetek, mint a hányinger, szédülés, egyensúlyozási problémák, fáradtság, látás- és beszédzavarok csak tovább fokozzák a beteg gyötrelmét.

A leggyakoribb fejfájás típus a tenziós fejfájás, melynek súlyossága és időtartama különböző, kísérő tünete általában nincs. Rendszerint a tizen- és huszonéves korban kezdődik, ám általában az emberek húszas és harmincas éveinek végén fordul elő a leggyakrabban.

A fejfájás másik nagy csoportja a migrén, melynek jellemzői a visszatérő fejfájás-rohamok, amik rosszulléttel, fény- és hangkerüléssel illetve azzal járnak, hogy az érintettek a normális napi feladataikat nehezen tudják ellátni. Nem ritka, hogy a migréntől szenvedőnek ágyba kell feküdnie, amíg a roham enyhül. A migrén már gyermek- vagy tizenéves korban is elkezdődhet, de a rohamok sokszor nem gyakoriak. A harmincas és negyvenes évek közeledtével a rohamok egyre gyakrabban fordulnak elő nőknél: a férfi és női előfordulási arány 1 : 3. A 40-45. életév után mindkét nemnél csökken a migrén előfordulása, gyakran elmúlik a későbbi évek folyamán.

A cluster típusú fejfájás rendszerint 20-30 éves kor között kezdődik, 6-8 hétig tartó naponkénti fejfájásokkal járó epizódokkal. Ezen időszak alatt az érintett naponta egy vagy több, rendszerint azonos időszakban jelentkező, kínzó, féloldali fejfájást regisztrál. A fájdalom általában 1-2 órán át tart és rendkívül erős. Kísérőjelensége az azonos oldali könnyezés, orrdugulás vagy orrfolyás, a kötőhártya ereinek tágulata miatt a fájdalom oldalán a szem általában kissé vöröses.

A szekunder típusú fejfájások hátterében szervi elváltozás áll. Ennek diagnosztizálására alkalmas az MR vizsgálat. Szervi elváltozás esetén az időben megkezdett kezelés életet menthet.

Az agy MR vizsgálata során kimutatható betegségek:

 • érelzáródás (stroke),
 • érszűkület,
 • agyi thrombózis,
 • az agy gyulladásos betegségei,
 • az agy daganatos betegségei,
 • a fiatal,- és időskori degenerativ megbetegedések,
 • agyi érbetegségek,
 • agyi fejlődési rendellenességek,
 • az agyidegek betegségei.

További információk a vizsgálat menetéről.

Posted in Tünetek
október 17, 2016

A gerinc CT vizsgálat alkalmas:

 • a gerinc csontos elemeinek,
 • a csigolyatest és a csigolyák közötti ízületek

állapotának meghatározására.

Az ágyéki gerincszakaszon kimutathatók:

 • a degeneratív betegségek,
 • a csontos elváltozások,
 • a gerincsérv.

A vizsgálat elvégzéséhez kontrasztanyag beadása nem szükséges.

További információk ide kattintva.

Posted in Vizsgálatok